Collectie


Affiches

Objecten

Spaarpotten Affiches1 Beeldmateriaal Commercials

Spaarpotten

Commercials

SNS Historisch Centrum

Het SNS Historisch Centrum heeft tijdens het verzamelen en bewerken van de archieven van de rechtsvoorgangers van de Volksbank N.V. museale bankhistorische zaken in bewaring genomen. De aldus gevormde verzameling bestaat uit een aantal deelcollecties met affiches, boeken, schilderijen, foto's, gebruiksvoorwerpen, gifts, films, foto’s, dia’s en waardepapieren. De verzameling bevindt zich in de depots van het Frans Walkate Archief.


Affiches

De affiches vormen een belangrijke en zeer gevarieerde deelcollectie. Met meer dan tweeduizend stuks vormen zij een unieke afspiegeling van ontwikkelingen in de spaarbankgeschiedenis op het gebied van marketing, dienstverlening en producten. Daarnaast vormt de collectie een interessante staalkaart van kunsthistorische stijlen op het gebied van design, typografie en druktechnieken.


Objecten

De collectie beelden bestaat o.a. uit portretten van voormalige voorzitters van de Nederlandse Spaarbankbond. Daarnaast worden van diverse reclameuitingen foto’s gemaakt.


Spaarpotten

De vele spaarpotten staan symbool voor de rijke geschiedenis van het spaarbankwezen. In vele soorten, maten en materialen getuigen zij van een lange ontwerpgeschiedenis. Spaarzaamheid bij een aantal diersoorten zoals de Eekhoorn en de Bij is vaak terug te vinden als basisvorm. Het varken als spaarsymbool komt vaak voor en refereert aan de levende vetreserve waar mee men vroeger de winter trachtte door te komen.


Commercials

Een verzameling commercials uit verschillende periodes van de Spaarbank.